De vreugde van de reis
school voor blijheid
Danny Schapendonk
school voor blijheid
11/22/2023
3 min
0

De vreugde van de reis

11/22/2023
3 min
0

De vreugde van de reis

Wat ik nou zo fijn vind aan die hele spirituele reis naar de diepste diepten van mijn eigen zijn? Dat ik elke dag mag ervaren dat de vreugde van spirituele inspanningen voortkomt uit het werk zelf! Ongeacht de resultaten of het bereiken van specifieke doelen. Ik ben niet bezig met de uitkomst! Ik ben alleen maar constant aan het ontdekken. En dat is wat mij inspireert om hier dagelijks mee bezig te zijn. Nouja, dat en dat heerlijke gevoel dat de hele dag door mij heen stroomt. Kan dat gevoel niet zo heel goed omschrijven, maar ik zal in een latere alinea mijn best doen dat wel te doen.

Ripple-effect

De vreugde die voortkomt uit het bezig zijn met loslaten, met mediteren, met ervaren hoe het is om echt te begrijpen dat de wereld die ik zie niet is hoe de wereld is, maar dat die is zoals mijn perceptie ervan is waardoor ik ALLES op een andere manier ben gaan bekijken en ervaren, is werkelijk iets fantastisch. Iets wat ik iedereen gun. Iets waarvan ik de overtuiging heb dat iedereen dat zou kunnen ervaren, zodra we de bril van eigen perceptie durven afzetten. En dan stel ik me voor hoe de wereld zou zijn als dat het geval was… Het is gewoon niet te doen om je echt voor te stellen hoe fantastisch de wereld dan zou zijn. En het enige wat ik kan doen (en wat iedereen kan doen), is beginnen bij mezelf. Zelf dit ervaren, delen dat ik dit ervaar, en op die manier een soort ripple-effect creëren in de wereld. Ik gun dit iedereen.

De berg

En het gaat hierbij dus niet om een soort eindpunt. Ik heb geen doel, ik heb geen uitkomst op het oog. Er is niets dat ik wil bereiken. Alles is al helemaal goed zoals het is. En ik snap dat dat wat lastig te begrijpen is als je de vorige alinea hebt gelezen, maar het is als het beklimmen van een berg. Elke stap omhoog, brengt je al fysieke voordelen en een innerlijk genoegen. Een gevoel van voldoening dat onafhankelijk is van het wel of niet bereiken van de top. Stel je voor dat je werkt aan het beheersen van meditatie. Elke keer dat je een minuut hebt gezeten, elke ademhaling die je bewust hebt genomen, draagt bij aan een gevoel van innerlijke vreugde.

Loslaten van negatieve emoties

Er is een innerlijk genoegen dat met elke vooruitgang gepaard gaat. In het loslaten van negatieve emoties ligt een bevrijding die dieper gaat dan externe goedkeuring. En dit is een keuze die je kunt maken. Je kunt leren hoe je loslaat, heel praktisch. Als je daardoor bijvoorbeeld wrok kunt loslaten en vreedzame acceptatie daar als vanzelf voor in de plaats komt, zul je onmiddellijk vreugde ervaren. Het gevoel van die bevrijding is de beloning die je meteen krijgt. En de geleidelijke verandering in ons zelfbeeld en onze perceptie van anderen, zal ook onderweg, bij elke kleine stap, een gevoel van vreugde met zich meebrengen.

De herinterpretatie

Stel je voor dat je, na het innerlijk werk gedaan te hebben, terugkijkt op een pijnlijke gebeurtenis in je verleden. In plaats van jezelf te kwellen met schuldgevoelens, begrijp je nu de complexe omstandigheden die hebben bijgedragen aan die gebeurtenis. Dit herinterpreteren met compassie, lukt door het innerlijk werk dat je hebt gedaan, en dat geeft zo’n enorme voldoening en een gevoel van blijheid! Echt als vanzelf.

De Kundalini-energie

Ik had beloofd een poging te doen om uit te leggen wat voor heerlijk gevoel de hele dag door me heen stroomt. Ik heb me laten vertellen dat dit de Kundalini-energie is, die inmiddels wakker geworden is. Stel je voor dat je ruggengraat een slang is, die we voor het gemak even Kundalini noemen. Op een gegeven moment, werd deze slang wakker uit haar dutje aan de onderkant van mijn ruggengraat. En als Kundalini wakker wordt, heeft ze zin in een feestje en kruipt ze langzaam langs mijn ruggengraat omhoog. En daar waar Kundalini gaat, laat ze een soort warme, tintelende energie achter. Het voelt als een mini-dansfeestje in mijn ruggengraat, compleet met discobollen en dansmuziek (ok, misschien niet echt, maar je snapt het idee). Het voelt als een soort innerlijke achtbaanrit, maar dan zonder de angst. Het is een soort opwindende sensatie. En als ze dan de top van mijn hoofd bereikt, is het alsof er confetti explodeert, maar in plaats van overal heen te vliegen, verspreidt het een gevoel van complete rust, de helderste helderheid en constante blijheid. Ik hoop dat het nu een beetje duidelijk is hoe zo’n Kundalini-feestje aanvoelt.

Reacties
Categorieën