mAGISCH
Hit it Happiness
Gerard Boersma
Hit it Happiness
01/22/2024
2 min
0

Dit moet het wel zijn...

01/22/2024
2 min
0

Dit moet het wel zijn...

Dit moet het wel zijn. Hoe is het anders in godsnaam mogelijk dat een groep mensen die niet een duidelijk aantoonbaar verband met elkaar hebben, hetzelfde tsjakka moment ervaren als bijvoorbeeld een super geolied team?

Magisch

Even een stapje terug. Want waar heb ik het eigenlijk over? Het was de ervaring die ik gisteravond had met een soort van samengesteld familie uitje, waarbij van twee partners de ouders, broers en zussen deelnamen. Ik vertelde over een oefening die ik wel eens vaker doe tijdens teambuilding activiteiten. Ik laat de deelnemers dan een woordritme slaan. De bedoeling is dat ze 4 keer het woordje ‘sinaasappel’ trommelen (als in wat je zegt, kun je spelen). Meestal levert dat een enorme chaos op. Maar, op het moment dat de groep erin slaagt om het samen spatgelijk te spelen, valt er als het ware een deken over iedereen heen waarbij we ons voor een fractie van een seconde allemaal verbonden voelen. Zo’n moment is magisch. Want iedereen – geen uitzonderingen(!!!) – ervaart dat zo op dat moment.

Letter B

Nu vielen vanochtend ineens een aantal geleerde lessen samen wat leidde tot het volgende inzicht. Volgens het alfabet van Deepak Chopra (boek: leven in overvloed) staat de letter B voor beter en best. Volgens hem betekent evolutie niets meer of minder dan dat alles in de loop der tijd beter en beter wordt. Dat principe is van toepassing op alles wat leeft. Dus ook op ons mensen. Volgens Chopra nemen mensen met een besef van rijkdom alleen genoegen met het beste….

Wijsheid

Dat zijn dan van die dingen die je wel leest maar niet perse écht begrijpt. Snap je wat ik daarmee bedoel te zeggen? Je kunt je er misschien iets bij voorstellen, maar omdat je het nog niet ervaren hebt, is het ook niet meer dan dat. Dat is volgens Hawkins trouwens het verschil in kennis. Je kunt namelijk heel veel weten over iets, maar dat wil nog niet zeggen dat je het ook écht begrijpt. Op het moment dat je kennis hebt ervaren, ben je het geworden. Dat is volgens Hawkins dan ook de definitie van Wijsheid.

Leven naar je potentieel

Dus, terug naar mijn verhaal. De grap van de oefening met die 4 sinaasappels, is dat het gevoel van verbondenheid en saamhorigheid alleen ontstaat wanneer het super goed (lees: gelijk) gaat. Dat betekent dus dat iedere keer dat het niet goed gaat er geen chemie ontstaat. De belangrijkste voorwaarde lijkt er dus uit te bestaan dat iedereen (geen uitzondering) zijn best doet. Om dit verhaal goed te kunnen begrijpen, is de definitie die ik dan geef aan ‘je best doen’ dat  ‘je leeft naar je potentieel’.

Het magische moment dat deelnemers ervaren als een super kort, maar heftig momentje van ‘gelukkig zijn’ oftewel vreugde/blijheid.

Ineens viel vanmorgen het kwartje dat ik gisteravond en vanochtend letterlijk een stukje wijzer was geworden, omdat ik nu een ander citaat (kennis) van Chopra kon plaatsen door het ervaren te hebben in mijn leven. “Als het enige om naar te streven het beste is, waarom zouden we God ( het Universum, de Bron, een Hogere Macht) dan niet als voorbeeld nemen? Per slot van rekening is niemand overvloediger.”

Snappie?

Dat moet het dus zijn. Bevestiging van mijn ‘slogan’ voor Hit it Happiness:

Samen het leven de baas. Niet als doel, maar als middel om Plezier te hebben. Dag in dag uit.


Reacties
Categorieën