Groei met een glimlach
de pret club
Danny Schapendonk
de pret club
10/25/2023
5 min
0

Groei met een glimlach

10/25/2023
5 min
0

Humor in Verbondenheid: Hoe je Lachen en Groei combineert!

In deze wereld van sociale media en streamingsdiensten, vol met selfies en bingewatch-waardige series zou je bijna vergeten dat menselijke verbondenheid nog steeds een superkracht is die ons naar een hoger bewustzijn kan tillen. Dus, laten we eens ontdekken hoe we, in plaats van online reacties te geven en likes te verzamelen, elkaar kunnen ontmoeten, het gesprek kunnen aangaan en samen kunnen lachen terwijl we tegelijkertijd slimmer worden. Kan dat? Jazeker kan dat! Ik noem dit voor nu even 'Groei met een Glimlach'! Hecht je daar niet aan, ik kan straks zomaar weer iets anders bedenken 😉

Het Koffie-Klets Effect

Stel je even voor, om mij een plezier te doen: een ontmoeting met vrienden of vreemden in een café, maar dan niet echt een café, maar iets wat daarop lijkt. Want we schenken geen alcohol, in eerste instantie dan. Kijk, en zo verwerk ik zomaar het woord café en denk ik: goh, Het Koffie-Klets Café bekt ook wel lekker.Maar goed, ik dwaal af. Een café dus wat geen café is, waar koffie wordt geserveerd met een dosis humor. Niet dat die humor in je koffie zit, hoor. Dat zou gek zijn. Maar die krijg je er gratis bij! En die breng je zelf ook mee, als wij een beetje geluk hebben. En anders leer je het bij ons vanzelf. Nou, en terwijl je dan aan het lachen bent om die gratis of meegebrachte grappen, begin je te beseffen dat niet alleen je latte schuimt, maar ook je brein (dat klinkt leuk, maar we serveren geen latte. Wel zwarte koffie en theewater, maar die schuimen niet. Ik moet alleen wel even aan verwachtingsmanagement doen). Het punt dat ik met een enorme omweg probeer te maken is dat humor een geweldige manier is om muren af te breken, dieper gaande gesprekken op gang te brengen én nog een mooie bijkomstigheid die niet ongenoemd kan blijven: het verhoogt ons bewustzijn. Hoeveel vliegen hebben we dan in één klap? Ik ben de tel kwijt..maakt ook niet uit, ik wilde dit dus het koffie-klets effect noemen, alleen nu zit ik met dat woord café in mijn hoofd. 

Katalysator-gesprekken

Terwijl je dus dan aan die niet schuimende koffie of thee zit met een schuimend brein (ik weet ook niet precies hoe je je dat moet voorstellen, maar ik ervaar het zelf als een met ideeën en creativiteit gevulde hersenpan waarin mijn gedachten ronddwazen als op hol geslagen achtbanen in een pretpark voor hamsters in volle galop. Maar we hebben niet allemaal ADHD, dus wellicht ervaar jij het net iets anders), krijg je langzaamaan een gevoel van verbondenheid en connectie die maar moeilijk in woorden uit te leggen is. Je gaat het gesprek aan met iemand die je misschien wel, maar misschien ook niet kent, en dat gesprek gaat zomaar ineens de diepte in. En tijdens dat gesprek ervaar je niet alleen die connectie, maar ook een gevoel van veiligheid en respect. Door die humor? Jazeker! Juist door die humor! Plezier is de universele lijm die ons bij elkaar houdt. Als je samen lacht, ontspan je, waardoor je merkt dat je hart zich opent en je interesse in een ander gewekt wordt. Ineens ben je bereid te luisteren. En dat niet alleen, je voelt je ook gehoord! En begrepen! Ik merk dat ik gedreven raak, maar dat komt omdat ik dat zelf op deze manier ervaren heb. Het gaat te ver om in dit stukje tekst uit te leggen hoe ik mijn bewustzijnsniveau verhoogd heb (hoewel ik je dat tijdens een niet-schuimend kopje koffie haarfijn zou kunnen uitleggen), maar de humor en de diepgaande gesprekken die ik zelf ervaar bij en dankzij de Pretclub, dragen daar enorm aan bij. En het is zo leuk om te ervaren en te ontdekken dat hoe hoger ik kom in dat bewustzijnsniveau, hoe meer mensen ik aantrek in mijn leven met wie ik dergelijke gesprekken kan voeren. Hoewel de gesprekken die ik heb met Gerard, de opper-pretletter en oprichter van de Pretclub, van zo’n gelijkwaardig hoog niveau zijn dat ik die moeilijk met anderen kan vergelijken. Maar wat zou het ontzettend leuk zijn als anderen zich uitgenodigd voelen om bij zo’n gesprek aan te schuiven. Kan gewoon, he? Elke donderdagavond zitten we tegenwoordig in principe verwikkeld in zo’n katalysator-gesprek. Het is af en toe echt mind-blowing wat voor inzichten en inspiratie daaruit voortkomen. En ik ben zo ontzettend nieuwsgierig wat er zou gebeuren als een ander zich hierbij aansluit en weer heel andere, eigen inzichten deelt. Stel je even voor! Dat we diepgaande gesprekken met elkaar mogen aangaan over innerlijke groei en verbondenheid en daardoor ons groeiproces versnellen! Ik word zo ontzettend enthousiast van dat idee!Ik word trouwens ook enthousiast van het Koffie-Klets-Katalysator Café, maar dat gaat wellicht wat ver..

Onderzoek Harvard

Sta mij toe om even een stukje serieuze geschiedenis door deze blog heen te mikken. De Harvard Universiteit in Amerika is in de jaren ’30 namelijk een interessant onderzoek gestart dat hierbij aansluit, naar mijn bescheiden mening. Ik doel op één van de langstlopende studies ter wereld, de “Harvard Grant Study”. Een stelletje bollebozen van de universiteit wilde onderzoeken wat mensen nou echt gelukkig maakt. In die tijd telde het sterke geslacht helaas nog niet echt mee, dus dit onderzoek is gedaan met 700 mannen: de helft was een groep Harvard studenten en de andere helft een groep jongens uit achterstandsbuurten van Boston. Elke twee jaar werden al deze mannen geïnterviewd, gedurende hun hele leven, over hun welzijn, gezondheid, relaties en carrières. Inmiddels zijn we ongeveer 90 jaar verder en zijn de laatste paar levende deelnemers aan het onderzoek de 100 gepasseerd. Maar de resultaten van het onderzoek worden nu gepubliceerd. En wat denk je? Er is geen verschil in welbevinden tussen de twee groepen, wat er voor ons niet zo erg toe doet, maar de reden daarvan is dan weer wél relevant: Eén van de meest cruciale factoren voor een gelukkig leven volgens dit onderzoek, is de kwaliteit van relaties! Diepe en betekenisvolle verbindingen met andere mensen, het ervaren van een sterke band, herkenning en begrip dragen allemaal bij aan een gevoel van geluk en zelfs van gezondheid! Uit de studie is gebleken dat mensen die een verbinding voelen met anderen en hun (vriendschaps-, werk-, familie- en liefdes)relaties als positief ervaren, ook gezonder zijn en zelfs langer leven. Nou zeg, hoe mooi is het dan dat er nu een plek is waar je dit zelf kunt ervaren?Hmm.. Wat dacht je van de Langer Leven Lounge..?

En de Humor dan?

Ja, daar begonnen we mee. Om die weg open te gooien voor nieuwe connecties en diepgaande gesprekken en te ervaren dat het ons geluk, onze gezondheid en ons bewustzijn kan verheffen, is het denk ik belangrijk dat we bereid zijn om onszelf vooral niet al te serieus te nemen. Als we kunnen lachen om de absurditeiten van het leven, gaan de gesprekken stromen. Niemand is meer dan een ander en niemand heeft het perfecte antwoord. En dat is helemaal oké! Waar het om gaat is dat we van elkaar leren, samen groeien en lachen terwijl we dat doen. Want wat is het leven dan ontzettend leuk! Vooral als je het samen kunt ervaren. Dat is tenminste wat ik ontdekt heb en wat we denk ik bij de Pretclub allemaal ervaren. En natuurlijk zijn we niet altijd verheven en blij! Ik realiseer me dat het nu misschien overkomt alsof we als een soort groep verlichte supermensen zijn die altijd alleen maar lachen en de diepte ingaan. Maar zoals mijn docent Positieve Psychologie altijd zegt: je hoeft niet altijd met een grote lach rond te lopen, als je leven een 7 is, is het ook ruim voldoende! Wees daar dan ontzettend dankbaar voor! Waarop ik dan graag aanvul: ja, want dan wordt het vanzelf een 8 😉De Humor Herberg? Het Dankbaarheids Drinkhuis?

Wedstrijdje doen?

Zoals je merkt kom ik zelf niet echt uit de naam voor dit concept. Maar zoals we inmiddels weten, kan verbinding met anderen katalyserend werken, dus laten we hier en nu alvast die verbinding aangaan! Misschien heb je na het lezen van dit stuk wel een supergoed idee voor een naam voor ons Pretclub café! Stuur die dan in! Mag via de mail of je geeft het ons op een briefje😉 Alle inzendingen krijgen een maand Pretclub cadeau en de winnaar krijgt van mij persoonlijk een Starbucks cadeaubon voor die schuimende latte! Laat je horen, worden wij blij van 😊

Reacties
Categorieën