de pret club
Danny Schapendonk
de pret club
10/15/2023
3 min
0

Klassieke Muziek Luisteravond

10/15/2023
3 min
0

"Ik ga zo graag richting Hit It, omdat ik daar altijd energie van krijg"

Altijd al nieuwsgierig geweest naar Klassieke Muziek, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dat herken ik. Natuurlijk was er het programma van Tijl Beckand (De tiende van Tijl) en nog meer moois te vinden op de publieke omroepen. En ik weet niet hoe dat bij jou is, maar ik weet niet waar ik de tijd vandaan moet halen om zo’n programma van 45 minuten te kijken. Ten eerste heb ik een leven en ten tweede is er nóg zoveel leuks te bekijken op tv, en dan blijkt de nieuwsgierigheid toch niet groot genoeg ofzo. Of het is dat stukje willen vasthouden aan wat ik ken en vertrouw. Wellicht dat je dat herkent.

Wat ik ook heb geprobeerd, is gewoon op Spotify of Youtube zoeken op klassieke muziek. Maar waar moet je dan toch in godsnaam beginnen? Er is zoveel! En welke stroming, welke componist, welke instrumenten vind ik dan mooi? Die ontdekkingsreis in mijn eentje aangaan bleek vaak echt teveel moeite. Ik nam ook gewoon de tijd niet om er echt voor te gaan zitten. En klassieke muziek opzetten terwijl je andere dingen doet is werkelijk niet aan mij besteed. Of de muziek was prachtig maar te langzaam waardoor ik mijn motivatie om op te ruimen kwijtraakte, óf hij was zo gecompliceerd dat mijn hoofd op tilt ging omdat het teveel tegelijk leek. Dus dan ging toch maar weer de popmuziek aan zodat ik in ieder geval lekker kon meedansen en -zingen.

Tot ik een keer een avond bijwoonde van de Pretclub waarbij Klassieke Muziek het thema was. Kijk, en daar heb je het dan. Als ik het heb over dit soort avonden, komt dat gevoel van “geen tijd” niet meer bij me op. Ik ga zo graag richting Hit It, omdat ik daar altijd energie van krijg en er meestal vrolijk vandaan ga, dat ik daar andere dingen graag voor aan de kant schuif. En dan hoef ik het niet alleen te doen en te bedenken. Ik ga die reis dan aan met andere mensen. Dat geeft een gevoel van verbinding en daar ontstaan mooie gesprekken en vriendschappen. Maar ik dwaal af. Het ging over klassieke muziek!

Anyway, dan zit je dus in een luie stoel met nog een aantal klassieke muziek liefhebbers of nieuwsgierigen en je hoeft nergens meer bij na te denken! Huis-DJ Gerard B. verzorgt de muziek en maakt dus ook (in principe) de keuze. Je luistert en leert dan zonder enige moeite wat je wel en niet mooi vindt. En als je er eenmaal een beetje in zit, kun je ook zelf suggesties doen. Ik zeg niet dat de DJ daar dan perse naar luistert, maar wie weet heb je geluk en wordt jouw stuk volgende keer gedraaid😉 En dan hoor je dus ook meteen wat de rest daarvan vindt.

Ik heb pas 1 bijeenkomst meegemaakt en merk dat ik nu ineens wél de tijd neem om thuis ook eens op een regenachtige zondagochtend 3 uur lang naar een symfonie te luisteren. Door het enthousiasme van de anderen ben ik de muziek echt gaan waarderen. Wat een leuke ontdekking dat dit dus blijkbaar wél mijn ding is! Ik ben blij dat ik mijn overtuiging dat het mijn tijd niet waard is heb kunnen loslaten, met dank aan de facilitering van de Pretclub! Dat maakt voor mij de drempel zoveel lager om de keuze te maken het onbekende te betreden en nieuwe ervaringen aan te gaan! En het leuke is ook dat je merkt dat smaken zo ontzettend verschillen. Waar ik echt dacht: meine liebe.. mag dit áf?! Waren anderen lyrisch over een stuk met kerkelijk gezang. En waar ik oprecht emotioneel werd van een prachtig pianostuk, werden anderen daar juist weer heel onrustig van. Zo mooi om te zien hoe we allemaal anders zijn. En dat dat helemaal ok is.

Zoals je merkt aan mijn gebrek aan het noemen van namen van componisten en muziekstukken, heb ik er nog steeds bar weinig verstand van. Maar weet je? Dat geeft dus helemaal niks! Ik kan er gewoon van genieten. En als ik iets nog eens wil terugluisteren, dan weet Gerard me altijd wel te vertellen wat het was of het staat in de Pretclub app. Het punt is dat ik ontzettend geniet van dit soort avonden. Dus als jij nou ook ineens rete-nieuwsgierig bent geworden, sluit komende donderdag dan gewoon ff aan! Ik denk dat Gerard het prima vindt als je vrijblijvend een keer komt meeluisteren om te ontdekken wat je ervan vindt!

Leuk! Zie ik je daar!

PS De eerstvolgende luisteravond is donderdag 21 september van 19.30-21.00/21.30 uur

Reacties
Categorieën