school voor blijheid
Danny Schapendonk
school voor blijheid
11/20/2023
3 min
0

Lekker niet doen

11/20/2023
3 min
0

Lekker niet doen

Ping! Daar komt weer zo’n nieuwsbrief binnen van Hit It Happiness overmensen blij maken. Ok, dan heb je zo’n e-mail gelezen en dan denk je: “Allemaal leuk, hoor, blij zijn en innerlijk werk! Maar dit is niet echt iets voor mij.” Want diep vanbinnen zit dat verrekte stemmetje dat constant roept: Pas Op!! Innerlijk werk.. dat is dat ene ding waarvan we allemaal stiekem denken dat het waarschijnlijk gewoon een marketingtruc is om ons allemaal aan een soort spiritueel abonnement te krijgen. En laten we eerlijk zijn, ook al is het dat niet, wie heeft daar nu tijd voor tussen het bingen van Netflix series, het scrollen door social media en het ontwijken van de sportschool door? Lekker niet doen.

Verlichting kan wachten

En dat stemmetje gaat nog even door. Het is heerlijk geniepig en fluistert: Je hebt het druk genoeg, waarom zou je in godsnaam innerlijk werk gaan doen?? Dat stemmetje heeft een punt, toch? Alsof we niet al genoeg ballen in de lucht houden. Alsof we nog tijd hebben voor een innerlijke speurtocht naar die zogenaamde oneindige blijheid. Het klinkt allemaal als iets voor mensen die tijd over hebben of denken dat ze iets beter weten dan de rest van ons stervelingen. Wie heeft er nou tijd om diepzinnig te zijn als er zoveel Youtube filmpjes te kijken zijn? Verlichting kan wachten toch? Je kan altijd later nog Zen worden tussen alle andere belangrijke dingen door.

De zachte bank

Ik heb ook nog nooit een film gezien of een boek gelezen waarbij de koning een meditatiekussen als troon koos. Waarom zou je jezelf op zo’n oncomfortabel stuk met stof omhuld piepschuim parkeren als de zachte bank je uitnodigt om nog een aflevering te kijken? Je hebt het al druk genoeg gehad de hele dag! Het kan toch niet serieus zo zijn dat de weg naar innerlijke verlichting je van die zachte bank af dwingt? Lekker blijven zitten. Lekker niet doen.

Essentiele vaardigheden

En stel je voor dat je je sarcasme verliest! Dat zou pas echt een tragedie zijn… Wie moet er dan al die droge opmerkingen maken tijdens een verjaardag of de koffiepauze op het werk? Wie maakt anderen nog aan het lachen? Innerlijke groei is leuk en aardig, maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat je dat soort essentiële vaardigheden verliest! Lekker niet doen!

Van die spiri-wiri types

En dan dat gezever over spiritualiteit… Dat is toch iets voor mensen die op blote voeten door het bos lopen en alleen maar kunnen praten over de energie van een avocado? Die hele zen-vibe is waarschijnlijk overgewaaid uit één of ander hipstercafé waar mensen gewaden dragen en elkaar begroeten met tegen elkaar gevouwen handen. Van die spiri-wiri types die een bezem niet gebruiken om te vegen, zeg maar. En trouwens, leren om niet te oordelen? Het is 2023! Dat doen we toch allang niet meer?

Mindfulness

Trouwens, je doet al aan mindfulness en je zit allang af en toe in de lotushouding. Waarom zou je in godsnaam nog diepzinnige boeken lezen en naar praatclubjes gaan met mensen die het zogenaamd beter weten? Je weet allang hoe het moet, dus je hebt dat helemaal niet nodig. Je bent al volmaakt gelukkig, er valt helemaal niks meer te verbeteren. Lekker niet doen.

Weerstand omarmen

Maar wat als we die weerstand nou eens zouden omarmen? Wat als we de absurditeit ervan erkennen en er samen om lachen? Bij de School voor Blijheid begrijpen we dat. En laten we meteen een klein geheimpje met je delen: misschien is die weerstand wel de beste reden om juist wél aan innerlijk werk te beginnen. En we weten dat die weerstand kan aanvoelen als een ondoordringbare muur van excuses. We blijven liever zitten op de stoel der ontkenning, hoe oncomfortabel die soms ook zit. Waarom zouden we opstaan om de kussens op te schudden, als we ook kunnen blijven zitten? Gedoe… Lekker niet doen.

Een onverwachte ontdekking

Maar stel je voor dat je eindelijk dat werk oppakt en erachter komt dat er geen weg meer terug is naar je oude gewoonten? Het zou zomaar kunnen dat je je beter voelt dan ooit! Wat heb je te verliezen? Wat als je je openstelt voor nieuwe ideeën en perspectieven en ontdekt dat er een wereld aan mogelijkheden opengaat? Dat zou nog eens een mooie onverwachte ontdekking zijn.

Conclusie

Dus, de conclusie die hier te trekken valt, terwijl we lekker niet aan innerlijk werk denken, is dat er wellicht ergens een mogelijkheid bestaat dat juist deze weerstand ons vertelt dat er iets diepers te ontdekken valt. Misschien, heel misschien, heeft Gerard in die e-mails toch wel een punt. En wie weet! Als je “lekker niet doen” eens inruilt voor “misschien toch eens proberen”, ontdek je een nieuwe dimensie van blijheid waar je nooit van had durven dromen. Ik kan je niet vertellen of dat waarheid is voor jou, dat is helemaal aan jou om te ontdekken. Ik kan je wel vertellen dat het waarheid is gebleken voor mij. En nog steeds sta ik elke dag verbaasd over hoe relaxed en blij ik in het leven sta! Het proberen waard, als je het mij vraagt. En vraag het mij gerust eens! 😉

Reacties
Categorieën