Pretletters,
De Podcast

Een wekelijkse podcast van Danny Schapendonk en Gerard Boersma

#6 Chaos is ook maar subjectief

Wat een heerlijk gesprek hadden we weer! Hoewel het deze week meer op een monoloog lijkt, dat maakt het zeker niet minder waardevol. Gerard stond áán! Hij had een enerverende week (op zijn manier) waarin hij veel inzichten heeft opgedaan.
In deze nieuwe aflevering van onze wekelijkse podcast word je meegenomen in het enthousiasme en de persoonlijke ervaringen van Gerard. Ligt het aan mij, of werkt zijn enthousiasme echt zo aanstekelijk? Hij neemt je mee in zijn week van magie en sprookjes, ondanks dat hij slecht kon slapen. Hij onthult wie hem ooit vertelde dat hij ongelukkig was toen hij dat zelf niet zag. En wat hij daar toen aan gedaan heeft.

Wederom halen we Mihály Csikszentmihalyi aan (die naam kan ik dan misschien volgens Gerard mooi uitspreken, ik heb wel even opgezocht hoe je het schrijft..) en zijn idee van flow. En we hebben het over de Growth mindset versus de Fixed mindset. En het boek ‘dopamine nation’ wordt besproken (overigens niet van Carol Dweck, maar Anna Lembke, red.).

Het verhaal lijkt nergens toe te leiden, maar zoals altijd doet het dat uiteraard wel. Heb geduld en luister even tot het eind, waar alles uiteindelijk samenkomt. Beloofd!

Je krijgt meer info over de eerste cursus van de School voor Blijheid die dinsdag van start gaat. En over het webinar dat Gerard erover gaat geven, vanavond om 20:00 uur en komende zondag om 11:00 uur. Dus als je nog vragen hebt, sluit dan gerust aan! Worden wij blij van.

Veel kijk- en luisterplezier!

PS De aangekondigde webinar op zondag 25 februari gaat niet door, omdat Gerard dan helemaal niet kan 🙈

#6 Het politiekorps op bezoek

We vonden de ambiance vorige keer zo leuk, dat we deze week besloten weer bij Hit It af te spreken. Gezellig met een kop koffie in het felle licht van de podiumlampen en tussen de drumstellen, waarbij Gerard er deze keer aan dacht om niet met zijn rug naar de camera te draaien en richting de microfoon te praten. Wat een heerlijk leerproces maken wij mee! En wat ben ik ongelooflijk dankbaar dat ik dat met deze man mag ervaren. Dat wilde ik even gezegd hebben. 


Gerard, of Harry, leert ons hoe het heet als je je iets niet bewust bent. Oh nee wacht, dat wisten we al… We leggen uit wat flow is en bespreken wat spiritualiteit voor ons betekent. We sparren over hoe de lessen van de School voor Blijheid vorm kunnen krijgen en als je dat allemaal nog niet interessant genoeg vindt: je leert waarom Gerard zo onder de indruk was van een politiekorps. 


Aflevering 6 (sst!). Veel luisterplezier!

#5 Pilarczyk is een TOPPER!

Ik mag van Gerard niet zeggen dat het alweer de vijfde aflevering is. Dat schijn ik namelijk elke week te doen. Dus dat doe ik niet, maar stiekem vind ik het wel!


We hebben deze week de ‘hoe was je week’ van Marc-Marie en Isa gejat, praten veel over muziek, over geluk en over de projectjes van Gerard. Wat zijn dat? En hoe pakt ie dat precies aan? Een van zijn recente projectjes ging over zijn lichte aversie tegen Michael Pilarczyk. Gerard legt uit dat ie dat heeft kunnen loslaten en hoe. Oh, en dat je altijd zelf de bron bent! Ja, hij denkt dat ik in herhaling val, maar dit komt ook ongeveer elke week terug. Welke week? De vijfde alweer!!! In een gloednieuwe ambiance... Pilarczyk is een TOPPER!


PS Dit is het linkje naar de video die we hebben besproken.

#4 Herkennis

De vierde aflevering alweer van Pretletters, De Podcast! We duikenin het thema van kennis en verlichting. We breken het stereotype dat spirituele groei zweverig is en benadrukken dat het eigenlijk draait om hard werken, oefenen en ontdekken. We introduceren het concept 'herkennis', waarbij we leren dat spirituele inzichten niet nieuw zijn maar diep van binnen al bekend zijn.

In deze aflevering verkennen we bijna-doodervaringen als verlichtende momenten en onthullen we hoe wetenschap weliswaar niet alles kan bewijzen, maar voldoende heeft aangetoond over bewustzijn. We ontdekken dat eeuwenoude kennis al inzichten biedt die niet algemeen bekend zijn, zoals de intelligentie van het hart boven dat van de hersenen. Kortom, ontdek het pad van ‘herkennis’ en bewustwording in deze nieuwe aflevering van Pretletters, De Podcast.

#3 Disco zonder euforie

Aflevering drie alweer! Zoals je van ons gewend bent, starten we de opname ergens halverwege een gesprek en stoppen we weer als we nog lang niet uitgekletst zijn. Het bedenken van een onderwerp doen wij dan ook graag achteraf. En soms helpen de lampen mee!

Minder emoties ervaren. Is dat eigenlijk erg? Dat ligt eraan. Op welk energieniveau bevind je je als je dat goede nieuws krijgt? Hoe lang is voor jou de weg naar dat blije gevoel? Hoe ga je om met een keurslijf als je inmiddels eigenlijk gewend bent om vanuit flow te werken?

Wat doet ego met mensen in een conflict? En wat is het verschil in reactie als je verder bent op het pad van bewustzijn?

We bespreken het allemaal en nog veel meer. We raken niet uitgepraat. En de lampen helpen in deze aflevering ook leuk mee om de beloofde chaos te creëren. Veel luisterplezier!

#2 Ego is een ballon

De tweede aflevering alweer van Pretletters, de Podcast!

Op een geheel nieuwe locatie met veel meer ambiance zie en hoor je ons weer kletsen op een manier die voor ons het beste werkt: gewoon doen. Geen format, dat is ons format. Genieten!

In deze aflevering veel aandacht voor het ego, de kernovertuiging en loslaten. Ego is een ballon. Prik hem met een naald en alle opgeblazen lucht ontsnapt waardoor alleen de echte jij overblijft.

Hoe gaan we om met ‘het normale leven’, hoe laat je los als je elke dag gewoon naar je werk moet en de hele dag interactie hebt met mensen die wél een mening hebben?

Een mooi gesprek dat ons deed nadenken over wie we werkelijk zijn achter alle lagen van zelfbeeld en ego. Hopelijk jou ook!

#1 De eerste keer

“Nou Geer, daar ben ik! Hoe wil je dit aanpakken?”

“Weet ik veel. Ik heb niks voorbereid. HAHAHAHA! Zullen we het hebben over de eerste keer? Was jouw eerste keer een succes?”

“Nee, de eerste keer mislukt altijd, toch?”


De toon was gezet. En de microfoon stond nog niet eens aan. Het was onze eerste keer. In het begin misschien een heel klein beetje onwennig, maar gelukkig beheersen we allebei de kunst van het loslaten. Dus binnen no time zaten we als twee vrienden met een kop koffie te kletsen alsof die microfoon er niet eens stond. We hadden een mooi gesprek. Kort, wat voor ons echt een unicum is, maar precies lang genoeg voor de eerste keer. Eerste keren duren over het algemeen niet zo erg lang, toch?


Deze eerste keer is wat mij betreft allesbehalve mislukt. En het ging zo lekker vanzelf. En ik heb ontdekt dat ik nogal bevestigend luister en heel vaak “ja” zeg. Wil iemand even voor me tellen hoe vaak? Dan probeer ik dat volgende keer te halveren… #uitdaging


Anyway, het resultaat kun je nu beluisteren (of hiernaast bekijken)

Pretletters, De Podcast – De Eerste Keer.
Met Gerard Boersma en ondergetekende.Danny Schapendonk