Van overleven naar leven
de pret club
Danny Schapendonk
de pret club
11/26/2023
5 min
0

Van overleven naar leven

11/26/2023
5 min
0

Van overleven naar leven

Vanmorgen begon ik mijn dag met alle ingrediënten voor een perfect recept voor somberheid en overleven: een grijze lucht, een moeizame start en een ongeïnspireerde geest die totaal was overgenomen door mijn inner bitch, die ik liefdevol Ursula noem. Door een hormonale aandoening gebeurt me dit zo nu en dan tijdens een bepaalde periode van de maand. En hoewel ik er inmiddels redelijk goed mee kan omgaan en ik dit soort perioden aangrijp om lessen uit te halen en mezelf nog dieper in de ogen te kijken, voelt het tegelijkertijd elke keer opnieuw alsof het leven zijn glans heeft verloren. Ik twijfelde of ik wel naar de Studiegroep voor de School voor Blijheid zou gaan, maar na het lezen van wat inspirerende teksten bedacht ik dat het me alleen maar iets goeds kon brengen. En het bleek, wederom, een bijeenkomst die mijn perspectief opnieuw inkleurde.

 

Mini-spirituele revolutie

Normaal gesproken zijn we met ongeveer vier of vijf personen, maar toen ik vandaag als laatste binnenkwam, zaten er ineens tien mensen! Het voelde als een soort mini-spirituele revolutie! Na een kort voorstelrondje, legdeGerard uit dat we samenkomen om te praten over persoonlijke groei en hoe gesprekken met elkaar kunnen fungeren als een versneller in dit proces, geïnspireerd door de lessen van David Hawkins.

 

Stralend en levendig

Wat me meteen opviel, was hoe stralend en levendig een aantal mensen eruitzagen, vooral bij degenen die ik vaker zie, viel me dat op. Wat op zich logisch is, want ik weet natuurlijk niet hoe dat is bij mensen die ik nooit eerder heb gezien. En dat kan ik ook niet weten, inderdaad. Ik hoorde het je denken.Anyway, hun gezichten straalden van kleur en openheid, alsof ze een nieuwe dosis levensenergie hadden gekregen. Het maakte de sfeer licht en positief.

 

Een ui

Eén van de deelnemers deelde haar ervaringen binnen de School voor Blijheid en hoe bepaalde vragen die haar waren gesteld, haar diepe inzichten hadden verschaft. Ze beschreef zichzelf als een ui waar telkens een laagje vanaf kon worden gepeld. En hoe onze bijeenkomsten haar daarbij helpen. Nou vind ik haar persoonlijk wat knapper en frisser ogen dan de gemiddelde ui, maar het was wel een mooieen begrijpelijke metafoor voor haar persoonlijke groei.

 

Een uniek proces

We hadden het over hoe persoonlijke groei een uniek proces is voor iedereen. Hoe er geen 'onesize fits all'-benadering is. Het draait om het loslaten van al die emotionele ballast, zodat we lichter door het leven kunnen gaan. Humor bleek ook vandaag weer een onmisbaar ingrediënt te zijn. Goh, deze tekst begint een beetje op een recept te lijken met al die ingrediënten! Maar goed, de grappen die werden gemaakt, het gelach dat volgde en hoe dit de sfeer verlichtte, droeg onmiskenbaar bij aan het succes van deze ochtend. Want nondeju! Wat was het een succes! Onwennig en nieuw veranderde in welkom en ontspannen. Vertrouwen en het woord 'weerstand' kwamen veelvuldig ter sprake. We ontdekten dat het gemakkelijker wordt om die innerlijke weerstand los te laten wanneer je jezelf durft bloot te geven en open te zijn in een groep. Zoals Oprah zou zeggen: een aha-moment (spreek dat ook even op z’n Amerikaans uit in je hoofd, gewoon omdat het kan).

 

Loslaten

Loslaten - dat was toch ook wel een kernwoord van de ochtend. Loslaten van oude overtuigingen, van oordelen, van weerstand, van de last van verwachtingen en de drang naar resultaten. Dat loslaten helpt zo om je dichter bij de waarheid te brengen! En hoewel dat niet voor iedereen meteen helemaal te begrijpen is, het feit dat ik het zelf ervaar, elke dag, maakt het waarheid voor mij. Oh en over waarheid gesproken! We leerden uiteraard ook over David Hawkins en zijn concept van energievelden, waarbij bewustzijnsniveau 200 de grens van integriteit en waarheid is. Waarheid, zie je? Daar heb je hem weer. En dan bedoel ik de enige waarheid. En ook vanmorgen bleek weer dat je het moet ervaren om het echt te snappen. En je moet natuurlijk helemaal niks, maar als je bereidwillig bent, zal het je uiteindelijk zoveel brengen! Een gevoel van vrijheid en blijheid. “Maar je kunt toch niet alleen maar blij zijn? Dat lijkt me zo vermoeiend!”, was een vraag die klonk en waar instemmende geluiden klonken. En dat is inderdaad niet uit te leggen als je het niet ervaart. Maar dat is dus het mooie van deze groep! In deze groep zitten mensen die dit momenteel daadwerkelijk ervaren! En die kunnen uitleggen, vanuit eigen ervaring, dat het geen enkele moeite kost, omdat het helemaal vanzelf gaat! Je doet er geen moeite voor, het overkomt je gewoon. Puur door het werk te doen en innerlijk en spiritueel te groeien.

 

De keuze

En zo mooi ook om te kunnen onderstrepen dat 78% van de wereldbevolking onder die grens van 200 zit! Het is niet raar. Het is niet eens slecht! Er zit geen enkel oordeel op het niveau waarop iemand zich bevindt. En als iemand dat oordeel wél voelt, dan is dat een héle mooie ingang om bij jezelf naar binnen te gaan en te ontdekken waar dat vandaan komt. Het ene niveau is niet beter of slechter dan het andere! En je hebt altijd zelf die keuze. En nee, dat is geen keuze tussen sperziebonen en spinazie, maar om het persoonlijk te houden: bij mij kan dat bijvoorbeeld de keuze zijn om te blijven hangen in mijn depressie, somber uit het raam naar de regen te staren, of naar bijvoorbeeld deze bijeenkomst te gaan vanmorgen. En ook hier is er geen goede of slechte keuze! IK voelde me prettiger bij de keuze die ik heb gemaakt. Vandaag. Op een andere dag vind ik het misschien fijner om mezelf te verstoppen onder lagen van zachte dekens. En ook daar kan ik een feestje van maken hoor, strompelend door het huis met een gezicht dat lijkt op een dweil in een blender. Een dag waarop ik alleen eet wat binnen handbereik is en waarbij ik mezelf applaus geef als ik me naar de keuken heb weten te slepen voor een kop koffie. Prima! Niks mis mee! Vandaag maakte ik een andere keuze. Zie je? Geen oordeel.

 

zelf vs. Zelf

Maar we hadden het over de bijeenkomst vanmorgen. We spraken over het verschil tussen het kleine zelf (ego) en het hogere Zelf. Het ego streeft altijd naar resultaten en aan resultaten zijn verwachtingen verbonden. Dit inzicht bracht een dieper begrip van ons eigen gedrag en keuzes.

 

11-11

En dan was er nog die magische datum waar we het helemaal niet over gehad hebben! 11-11. Voor sommigen is het gewoon een datum, voor sommigen Sint Maarten, voor anderen het begin van het carnavalsseizoen (alaaaaf!) en voor een aantal een bijzondere dag vol spirituele betekenis. Hoe dan ook, het voelde voor mij als het perfecte moment om onze kleine groep uit te breiden met meer mensen en de inzichten en vragen die zij meebrachten.

 

Nieuwe energie

Nieuwe mensen, nieuwe gezichten, nieuwe energie. We leerden elkaar beter kennen en deelden eerlijkheid en openheid. We spraken over ons referentiekader, over "jamaar" en over hoe we soms snel oordelen. Over hoe mensen en situaties ons een spiegel voorhouden en we dat kunnen gebruiken om onszelf de vraag te stellen: wat zegt dit over mij? Waar mag ik nog meer loslaten? En we kwamen ook tot de praktische kant van loslaten. Hoe werkt dat dan? Hoe kunnen we ons bevrijden van die ballast die ons belemmert? En die vraag heeft mij weer geïnspireerd, waarover later meer.

 

Bereidwilligheid

Ik verliet de bijeenkomst met een geest die borrelde van inspiratie. Wat een verschil een paar uur kunnen maken! Ik voelde me weer levend, en mijn energie was als een raket de lucht in geschoten. Deze ochtend herinnerde me eraan dat we altijd kunnen groeien en dat we de keuze hebben om van overleven naar leven over te stappen. Het enige wat daarvoor nodig is, is bereidwilligheid. Wil je het? Dan is dat de enige intentie die je nodig hebt om die keuze te maken. En hoelang het misschien ook duurt: je stijgt alleen door dit soort bijeenkomsten al in bewustzijnsniveau! Het was een ochtend vol inzichten, humor, en vooral verbinding met anderen, die me hielpen mijn eigen weg naar een rijker en vervullender leven weer in te zien. Ik ben een dankbaar mens!

Reacties
Categorieën