Vastzitten versus loslaten
Hit it Happiness
Danny Schapendonk
Hit it Happiness
12/04/2023
6 min
0

Vastzitten versus loslaten: F*ckit!

12/04/2023
6 min
0

Vastzitten vs. Loslaten

Klinkt makkelijk he? Gewoon even loslaten. Maar als het zo makkelijk is, waarom komen we dan vaak niet vooruit?We kennen het allemaal: je komt niet vooruit. En daar gaat geen enkele onwil mee gepaard, want wie vindt het nou lekker om klem te zitten in gevoelens van verdriet of rouw of “niet weten wat je wil”. Ik niet, in ieder geval. Maar ik ken het wel! En hoe kom je daar dan uit? Nou, leuk dat je het vraagt, want dat wilde ik je net vertellen.

Is toch logisch?

Laten we eerst even bekijken welke dingen ervoor kunnen zorgen dat je vastloopt. Want het is leuk om te horen dat dingen als vrede en blijheid allang in onszelf zitten, maar hoe zit het dan met die woede en dat verdriet? Of dagelijkse dingen als jaloezie en stress? Dat zijn toch ook gewoon onderdelen van het leven? Die emoties horen er toch ook gewoon bij? En dat je dan vastzit, dat is toch logisch? Ja, als je die overtuiging hebt, is dat op zich heel logisch. Maar merk je zelf ook niet dat hoe harder je je best doet om verder te komen, om blij te zijn, hoe lastiger dat wordt? Hoe meer je als het ware in een soort drijfzand vast komt te zitten en steeds dieper gaat in de frustratie omdat het niet lukt?

Een bosje rafels

Stel je even voor dat al die moeite die je doet voor een beter leven voor jezelf, als een touw is waaraan je jezelf optrekt. Maar hoe harder je trekt, hoe harder het touw gaat rafelen. Ben je bereid dat touw los te laten? Wát zeg je?! Maar als ik dat touw loslaat, dan gebeurt er niks meer! Als ik dat touw loslaat, dan val ik naar beneden! Als ik mezelf niet omhoog trek aan dat touw, dan kom ik nooit verder! Ik hoor je. Echt. Want wat is het doodeng om dat touw los te laten. Ook is het inmiddels niet meer dan een bosje rafels. Beter hou je vast. Ook als dat betekent dat je dan vast komt te zitten.

Een metafoor

Ik kan dit het beste illustreren met een persoonlijk voorbeeld. En dit mag je als metafoor gebruiken voor wat er ook speelt in je eigen leven. Ik ga je vertellen dat ik als geen ander weet hoe ontzettend eng het is om los te laten. Mijn leven lang had ik de overtuiging dat ik te dik was. Mijn leven bestond uit het tellen van calorieën en het uitputten van mijn lichaam om te voldoen aan het perfecte plaatje, zoals dat in de media en in onze maatschappij wordt geportretteerd. Ik werd aangemoedigd aan alle kanten. “Ben je afgevallen? Wat goed!!” “Sport jij 5 keer in de week?? Jij bent echt heel goed bezig. Je mag trots zijn op jezelf!” Mijn ego en mijn trots werden gestreeld.

De keerzijde

Maar deze medaille had een keerzijde. Ik had altijd honger. Ik was altijd uitgeput. Als ik alleen was en niemand kon me zien, at ik alles wat ik kon vinden tot ik ziek en misselijk was. En de papiertjes en de zakjes verstopte ik zodat niemand kon zien dat ik zoveel gegeten had. Als de weegschaal de volgende dag een hoger getal aangaf dan de dag ervoor, schaamde ik me dood en voelde ik me totaal mislukt. Wat leidde tot nog meer uithongeren en nog harder sporten. Mijn lichaam ging in de uithongeringsstand en ik viel geen gram af. Hoe hard ik ook mijn best deed, de weegschaal bleef hetzelfde getal aangeven. En dat was niet mijn streefgewicht. Dus ik bleef vasthouden aan de overtuiging dat uithongering en uitputting zouden leiden tot een lager getal op de weegschaal.

The F*ck It Diet

Tot ik een boek tegenkwam op precies het juiste moment. Ik was zo klaar met de honger en het gevoel van mislukking, dat ik het kocht. Het boek heet: “The F*ck It Diet”. En wat het boek me leerde, was dat het heel simpel was om uit deze vicieuze cirkel te komen. Het enige wat ik hoefde te doen was eten. En dus mijn overtuigingen en ook mijn diëten loslaten. Nou, ik kan je vertellen dat als ik ooit weerstand heb gevoeld in mijn leven, het lezen van die woorden me nog net niet tegen het plafond kregen. Stoppen met diëten??? Gewoon gaan eten?? Ben je gék geworden?! Dan kom ik kilo’s aan! Dan ben ik niet meer goed bezig! Dan kom ik nooit op mijn streefgewicht! Hoe moet ik dan nog óóit trots zijn op mezelf?

Honger

Maar ik heb het gedaan. Ik was bereid het touw los te laten en ik ben gaan eten. En dat is een van de moeilijkste dingen die ik ooit heb gedaan. Ik heb me overgegeven aan de wensen van mijn lichaam. En ik kan je vertellen, als je 20 jaar je lijf hebt uitgehongerd, dan heeft het Honger. Met een hoofdletter H. Ik at de eerste tijd alles waar ik trek in had en dat was, in mijn geval, nogal een boel. Ik heb de weegschaal afgezworen, want ik denk dat ik het mentaal niet zou hebben overleefd om daar nog op te gaan staan in die tijd. En weet je wat er gebeurde? Na een tijdje ging mijn lichaam aangeven dat het trek had in salades en fruit. Huh? Ik wist niet dat het bestond! En omdat al het andere altijd voor handen was en ik mezelf geen restricties meer oplegde, had ik er bijna geen behoefte meer aan. Ik sloeg stijl achterover toen ik voor het eerst een stukje chocola nam en daarna genoeg had. Wat gebeurt hier?! Hoezo moet die hele reep niet op? Maar ik had genoeg. En mijn lichaam wist dat altijd al.

Door los te laten valt de kennis vrij

Ik had mijn overtuigingen losgelaten en me compleet overgegeven aan de wensen van mijn lichaam. Mijn lichaam is namelijk prima in staat om aan te geven wat het nodig heeft. Het is een heel vernuftig apparaat wat precies zo gebouwd is dat het zelf wel weet wat goed is. En nu komt het, dat waar we allemaal al dit hele dieet-verhaal op zitten te wachten: zo werkt het met alles. Ik ben ook andere overtuigingen gaan loslaten en ik heb ervaren dat daardoor alles op zijn plek valt. Ik hoef niks te leren. Door los te laten valt de kennis vanzelf vrij. Ik weet, doordat ik ervaar. Ik heb mijn cynisme even aan de kant gezet en ben het gewoon gaan proberen. Net als het eten, gewoon gaan doen. En het is gewoon echt waar! Alle wijsheid, alle vrede, alle blijheid, zit gewoon al in mezelf. En het zat daar altijd al.

Laat het touw los

Jouw Zelf weet precies wat het nodig heeft. Het weet precies waar je naartoe moet, wat je moet zeggen, wat je moet doen. Zolang jij de overtuiging maar loslaat dat jij het beter weet. Dat touw, waaraan je je probeert op te trekken? Dat hangt vast aan de overtuigingen die jou zijn aangeleerd tijdens je leven. Je moet slank zijn. Je moet slim zijn. Je moet aardig zijn. Je moet een goede ouder zijn. Je moet een goede vriend zijn. Je moet op tijd zijn. Je moet aan verwachtingen voldoen. Moet ik doorgaan? Ik kan best nog een heel poosje doorgaan. Maar ik denk dat je het idee wel snapt nu. Laat dat touw los, en je pure Zelf zorgt ervoor dat alles op zijn plek valt. Want het weet allang wat goed voor je is. Het enige wat je hoeft te doen, is loslaten. Ga eten! Begin met de dingen doen die je leuk vindt. Leer van mensen die je zijn voorgegaan. En hoe verder je dan komt, hoe meer je gaat merken dat die stem die jou vertelt wat goed voor je is, van binnenin jezelf komt. Hoe meer je gaat ervaren dat loslaten vooruitgang betekent, hoe meer het vanzelf gaat.

Gewoon gaan doen. F*ckit!

Oh stel je even voor hoe heerlijk dat zou zijn! Niet meer afhankelijk van dat touw, niet meer afhankelijk van alle moeite die je zelf doet, maar complete overgave aan dat wat er al is. Wat een verademing! Wat een rust! Om bij mezelf te blijven: de ervaringen die ik nu heb, zijn zo anders dan voor ik aan dit avontuur begon! Het leven is niet veranderd, maar mijn kijk erop heeft ervoor gezorgd dat ik het op een compleet andere manier ben gaan ervaren. Ik kan je hele verhalen vertellen van de bijzondere dingen die tegenwoordig gebeuren in mijn leven, zonder dat ik daar enige moeite voor heb gedaan. En als je interesse hebt, vraag me dan gerust eens naar die verhalen. Dingen vallen op hun plek. Omdat ik heb durven loslaten en vertrouwen op dat wat er is. Het maakt het leven zoveel leuker en makkelijker! Het maakt dat ik veel meer opensta voor anderen. Het maakt dat ik meer begrip heb voor situaties. Het maakt dat ik zoveel relaxter in het leven sta. En ik kan je vertellen: dat is heerlijk!Dus: gewoon gaan doen. F*ckit!

Reacties
Categorieën