Start hier voor een blij(er) leven

Kijk eens in de spiegel, wie zie je?

En wat maakt je tot wie je bent? Iedereen zit wel eens niet zo lekker in zijn of haar vel. Helemaal niet erg. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander. De een ziet het als hobbel, een kans om te groeien, voor de ander kan het een bevestiging zijn van een moeilijk leven. Hoe zit jij hierin? Zie jij kansen of overkomt het je allemaal? Zou je vaker blij willen zijn, meer baas over je eigen leven en denken in kansen en groei?
Ongelukkig, vastgeroest, verslavingsgevoelig, destructief, angstig, boos, gefrustreerd, verdrietig, schuldig, schaamte. Je hebt een negatief levensverhaal die je hele leven kleurt en tevens je gevangenis lijkt te zijn. Het gevoel van niet goed genoeg te zijn, het niet waard te zijn, een loser te zijn, etc. overheerst. Ik ben slachtoffer, ik kan er niets aan doen, ik kan het niet.

Herken jij je hierin?

Wie zie je als je goed naar jezelf kijkt? Kunnen jouw blijheid, groei, denken in kansen wel een oppepper gebruiken? Hoor en zie jij hierin je eigen ‘klaaglied’? Ben jij je ervan bewust dat jij er ook eentje zingt? Dat jouw levensverhaal een verhaal is waarin jij het slachtoffer bent?

Erken je dit?

Jezelf herkennen is een belangrijke eerste stap. De volgende stap is erkennen hoe je in het leven staat. Durf jij je ‘klaaglied’ of levensverhaal in twijfel te trekken? Ieder mens heeft zijn/haar eigen levensverhaal. Het maakt ons tot wie we zijn. Lang niet alle ervaringen zijn positief. En je kunt niet aan alles iets doen. Waar je wél iets aan kunt doen, is hoe je er mee omgaat. Klopt je verhaal? Kun je met een andere mindset het verhaal anders inkleuren? Durf jij de gegrondheid daarvan in twijfel te trekken?

Durf je los te laten?

Als je erkent wat je eigen rol is, kun je gaan loslaten. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want vasthouden aan iets dat je kent, ook al is het niet fijn, voelt veilig. Want je weet wat je hebt. Niet wat je krijgt. Langzaam maar zeker de veiligheid loslaten en jezelf toestaan om te ontdekken. Te groeien. Blijer te worden. Klinkt dat aantrekkelijk? Vanuit de context dat iedereen intrinsiek onschuldig is, beginnen we aan de ontdekkingsreis. Je hebt de eerste stappen inmiddels gezet: je hebt je huidige situatie herkent en erkent. Dat is de aller-, aller-, allerbelangrijkste voorwaarde voor onze ontdekkingsreis. We noemen dat ‘bereidwilligheid’. Ben je er klaar voor? Hit it!